Kijktips

Poollicht boven de noordelijke horizon op 21 januari 2005 Om het noorderlicht in al zijn kleurenpracht te kunnen bewonderen, kun je het best naar een zo donker mogelijke locatie gaan waar je veel sterren kunt zien. In stedelijke gebieden is het noorderlicht ook wel eens te zien als het fel is, maar je zult de kleuren daar nooit zo intens waarnemen dan vanaf bijvoorbeeld het platte land. Zorg er verder voor dat je zicht hebt op de noordelijke horizon. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een groot open veld, op een dijk of bovenin een hoog gebouw. Laat je ogen goed aan het donker wennen, minstens 10 minuten.

Poollicht is zeldzaam in Nederland. En als het zichtbaar is kan het zo weer verdwijnen en later weer terugkomen. Als je de beschikking hebt over (mobiel) internet, kun je op deze site kijken of er activiteit is. Dan weet je ook of het zin heeft om te kijken. Maar let er wel op dat je niet teveel naar het felle scherm van je telefoon of tablet kijkt, want dan moeten je ogen weer opnieuw aan het donker wennen. Zet de helderheid van je scherm in elk geval in de laagst mogelijke stand.

Zie ik het wel of niet?

Poollicht is lang niet altijd een schitterend en fel verschijnsel hoog aan de hemel. Vaak is het zwak en hangt het laag boven de noordelijke horizon. Als je twijfelt of je daadwerkelijk poollicht ziet, kun je een foto met een langere belichtingstijd maken. Een camera ziet doorgaans meer dan je oog. Bekijk hier een aantal voorbeeldfoto’s van het noorderlicht. Het poollicht dat je vanuit Nederland kunt zien heeft doorgaans een rode of fletsgroene kleur. De paarse kleur op de foto’s kunnen je ogen helaas niet waarnemen.

Om te weten te komen of het licht dat je ziet ook daadwerkelijk noorderlicht is, kun je de volgende vuistregel toepassen: In het gebied waar je het noorderlicht ziet, moeten duidelijk sterren te zien zijn, die zelfs door het poollicht heen schijnen (poollicht is transparant). De hemel moet namelijk goed helder zijn om het poollicht te kunnen zien. Wolken of zelfs vocht in de lucht verstrooien kunstlicht aan de hemel en dat kan al snel op poollicht lijken. Zijn er geen sterren te zien, dan kan er ook geen poollicht te zien zijn.

Poollicht in het zuiden

Als je mazzel hebt en het poollicht is erg actief, dan kan het ook hoger aan de hemel verschijnen. Dit gebeurde bijvoorbeeld op 6 april 2000, 31 oktober 2003 en 21 januari 2005. In deze zeldzame gevallen kan het poollicht overal aan de hemel verschijnen, zelfs in het zuiden. Soms is het zo fel dat je er zelfs een krant bij kunt lezen. Maar in de meeste gevallen zal het verschijnsel zich boven de noordelijke horizon afspelen en mogen we blij zijn met een prachtige straal die af en toe richting het zenit schiet.