Fototips

Het fotograferen van noorderlicht is niet moeilijk. Met een spiegelreflex-camera of DSLR is het verschijnsel goed vast te leggen. Ook sommige compactcamera’s lenen zich er voor, mits deze meerdere seconden kunnen belichten. Als je het poollicht voor het eerst ziet, besteed dan niet teveel tijd aan fotografie, maar ga het vooral bekijken. Het is namelijk een hele beleving!

Apparatuur

Gebruik in elk geval een statief. Omdat je lang moet belichten, zijn poollichtfoto’s niet vanuit de hand te nemen. Gebruik liefst een afstandsbediening zodat je je camera niet hoeft aan te raken bij het nemen van de foto. Dat voorkomt trillingen en onscherpe foto’s. Of gebruik de zelfontspanner met een paar seconden vertraging. Zet de helderheid van je LCD-scherm laag, dan blijven je ogen beter gewend aan het donker. Zorg verder voor extra accu’s. In de kou lopen die namelijk veel sneller leeg dan normaal. Bewaar de extra accu’s bij voorkeur op een warme plek, bijvoorbeeld in je zak dicht tegen je lichaam.

Poollicht is meestal een uitgestrekt verschijnsel. Gebruik daarom liefst een groothoeklens. Heb je een zoomlens, zoom deze dan zover mogelijk uit, zodat je zoveel mogelijk vast kunt leggen. Brandpuntsafstanden van bijvoorbeeld 10 mm, 28 mm of 35 mm zijn prima. Gebruik een dauwkap, die houdt storend licht van de zijkanten tegen en beschermt je lens ietwat tegen dauw. Verder stel je de lens in op oneindig. Let op: dat is niet altijd de uiterste stand van je lens, maar vaak net iets ervoor. Gebruik eventueel een heldere ster of desnoods een lamp in de verte om goed scherp te stellen. Het is erg frustrerend als je mooie foto’s hebt gemaakt, maar ze blijken achteraf niet scherp te zijn.

Belichting

Noorderlicht is veel donkerder dan alledaagse dingen die we fotograferen en daarom is het belangrijk om de camera veel licht te laten verzamelen. Zet daarom het diafragma geheel open. Het getal na “f/” is dan zo klein mogelijk, bijvoorbeeld f/1.8 of f/2.8, afhankelijk van je lens. Als je last hebt van vignetering (donkere hoeken op de foto), kun je hem ietsje dichter zetten of het effect later corrigeren in een fotoprogramma.

Wat betreft de gevoeligheid en de belichtingstijd is het een kwestie van uitproberen. Omdat je veel licht wilt verzamelen zul je een wat hogere ISO nodig hebben dan normaal en ook meerdere seconden moeten belichten. Is het poollicht erg beweeglijk gebruik dan een zo kort mogelijke belichting, bijvoorbeeld een paar seconden bij ISO 800 of 1600. Je voorkomt dan dat mooie details worden uitgevlakt door de snelle veranderingen in het poollicht. Is het noorderlicht vrij statisch, dan kun je een wat langere belichting gebruiken, bijvoorbeeld 20 seconden bij ISO 400. Je foto bevat dan minder ruis.

Succes!