Reistips

Velen hebben het in hun bucket list: het noorderlicht zien. In Nederland is het helaas zeldzaam en moet je geluk hebben. Vanuit noord-Scandinaviƫ, Groenland, IJsland, Canada en Alaska is poollicht echter een heel gewoon verschijnsel. Een reisje naar het noorden is dus een interessante optie om het noorderlicht een keer met eigen ogen te zien.

Waar?

De beste kans maak je in de buurt van de poolcirkel, in Europa is dat in IJsland, en het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en het Russische schiereiland Kola. Daar is vrijwel elke nacht (mits helder) wel een keer poollicht te zien, al zal het niet altijd even sterk zijn. Naar het zuiden toe neemt de kans op poollicht snel af. IJsland, Lapland en de Lofoten zijn populaire bestemmingen.

Wanneer?

De beste perioden om poollicht te zien in het hoge noorden zijn het voor- en najaar. In de zomerperiode (mei t/m juli) is het noorderlicht niet te zien omdat het ’s nachts te licht is buiten. De wintermaanden zijn een alternatief, maar houd er rekening mee dat het dan overdag ook donker is (poolnacht) en bovendien een stuk kouder. Bovendien is er statistisch gezien meer noorderlicht in de lente en herfst dan in de winter. Het scheelt een factor twee.

Poollicht treedt vaak maar kort op en is lang niet altijd even duidelijk te zien. Het liefst hebben we een mooie show met felle ‘wapperende’ lichtgordijnen. Maar in sommige nachten blijft het bij een zwakke groene gloed. Noorderlicht kan soms extra actief zijn na het optreden van zonnevlammen, wanneer de zon een plasmawolk of coronal mass ejection (CME) richting de aarde stuurt. Helaas zijn zonnevlammen niet te voorspellen. Ook zogenaamde coronal holes, enorme ‘gaten’ in de atmosfeer van de zon, kunnen poollicht doen opvlammen. Een coronal hole keert door de rotatie van de zon na ongeveer 24 tot 30 dagen terug op de voorkant van de zon en is daarmee wel in zeker zin te voorspellen. De gaten komen en verdwijnen echter.

Hoe?

Diverse reisorganisaties bieden noorderlichtreizen aan. Voordeel is dat je dan zelf niet teveel hoeft uit te zoeken. Houd er wel rekening mee dat er nooit een garantie is op het zien van poollicht. De reisduur is vaak te kort. Ook kun je zelf een reis plannen. Laat je wel goed voorlichten over het lokale klimaat en de condities van de wegen, met name in de winter. Ikzelf ben op eigen gelegenheid naar het Polarlightcentre (gerund door twee Nederlanders) geweest op de Lofoten, wat mij zeer is bevallen.